pondělí 23. února 2015

Špagety s dýňovou omáčkou


A máme tu opět dýni jako hlavní chod. Tentokrát jsem využila méně známou, ale na uskladnění ideální, zelenou dýni, Má trochu méně výraznou chuť než Hokaidó a musí se navíc loupat, ale zase vydrží celou zimu šťavnatá a chutná tak trochu bramborově, což jistě ocení strávníci, kteří se stejně jako já bramborám pokud možno vyhýbají.

Protože se brzy budeme stěhovat, využívám zbytky ve špajzu na maximum. Takže tahle omáčka je opravdu jednoduchá na přípravu i ingredience.

Ingredience:
  • Dýně
  • Cibule (v poměru 1:1 s dýní)
  • Menší jablko
  • Miso pasta nebo sojovka Shoyu, Umeocet
  • Kukuřičný škrob nebo Kuzu
  • Drcené lněné semínko, konopné semínko, sezamové semínko nebo gomasio na posypání
  • Špagety (já mám nejraději bezlepkové z Lidlu, ale dobré jsou i kukuřičné nebo pohankové soba nudle)
  • Bílé fazole (nebo jakákoliv luštěnina, výborná je k omáčce i cizrna nebo červená čočka)
  • Čerstvá zelenina na ozdobení
Postup:

Oloupeme a na větší kostky nakrájíme cibuli a dýni v poměru 1:1, přidáme menší jablíčko (nebo půlku normálního jablka), dáme do hrnce, který jsme po dně polily olejem, zvrchu posolíme a chvíli dusíme. Až začne zelenina syčet, párkrát ještě zatřepeme hrncem, aby se rovnoměrně osmahnuly všechny ingredience. Poté zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořené a dusíme do měkka (cca 15 minut).

Mezitím si uvaříme špagety a přichystáme si oblohu.

Když je zelenina měkká, rozmixujeme do hladka tyčovmým mixérem na omáčku. Pokud nám tam zůstaly zbytky slupek z jáblek nebo vlákna, můžeme ještě propasírovat v pasírovači nebo přes sítko . Dochutíme miso pastou (na jednu osobu jedna čajová lžička), umeoctem a podle hustoty můžeme zahustit škrobem.

Podáváme na talíři tak, že přidáme cca dvě polévkové lžíce ohřáté luštěniny, špagety, omáčku (na ozdobu lze posypat třeba lněným nebo sezamovým semínkem), čerstvá zelenina, lžička kvašené zeleniny...a můžeme se do toho pustit!

Žádné komentáře:

Okomentovat