neděle 15. února 2015

Domácí jablečná přesnídávka krok za krokem


Příprava jablečné přesnídávky je velice jednoduchá, jak z hlediska času, tak i ingrediencí a výsledek se opravdu vyplatí. Na trhu je sice hromada dětských přesnídávek, nicméně problém je v tom, že spousta rodičů je kupuje v domnění, že jsou zdravé, protože se skládají jenom z ovoce. Jenže když si pozorně přečtete složení, tak prakticky vždy najdete v obsahu i přidaný cukr. Přitom k tomu není žádný důvod, protože zralá jablka jsou sama o sobě sladká dost a vařením ještě zesládnou.

Přesnídávky jsou výbornou variantou na rychlou svačinu nebo snídani, pokud nestíháte připravit nic čerstvého, nebo pokud potřebujete mít jídlo s sebou do tašky, ať už pro sebe nebo pro děti. Já si vždy s sebou beru přesnídávku jak pro sebe, tak pro dceru, když musíme neplánovaně z domu a nevím, kdy se vrátíme, do čekárny k lékaři, při cestování vlakem a v podobných situacích. Přesnídávka je také odpovědí na dotazy lidí, kteří sice ví, že mají vysadit nebo omezit konzumaci mléčných výrobků, ale neumí si představit, co by si měli dát k svačině místo jogurtu, jogurtového nápoje, housky se sýrem nebo s pomazánkou atd.

Pokud máte to štěstí, že máte jablka svoje nebo od babičky ze zahrádky, neváhejte ani minutu. Já to štěstí bohužel nemám, protože naše jabloň už třetím rokem neplodí, ale sehnala jsem si letos jablka přímo ze sadů přes bedýnkový systém (v mém případě se jednalo o www.dobrebedynky.cz, kdy mi dodavatel ochotně zavezl až domů 15 kg naprosto úžasných jablek). Pokud chcete připravit přesnídávku z kupovaných jablek, rozhodně doporučuji zvolit česká jablka.

Ingredience:


  • Jablka
  • Sůl
  • Volitelné: rozinky, skořice, brusinky, goji, hrušky, meruňky, rybíz, jahody 

Postup:



1) Omytá jablka zbavíme jadřinců (které nevyhodíme, ale dáme zvlášť do hrnce, povaříme cca 15-25 minut na mírném plameni, přidáme skořici a hřebíček a máme výtečný jablečný čaj), rozkrájíme na čtvrtky a dáme do hrnce, ideálně se silným dnem. Podlijeme trochou vody, aby se nám nepřipálila.

Pokud děláme přesnídávku pro sebe nebo pro děti starší 1 roku, můžeme navrch dát špetku soli. Sůl vytahuje z ovoce sladkou chuť, takže přesnídávka pak bude sladší a chuťově výraznější. 

2) Příchutě
Samotná jablečná přesnídávka je sama o sobě výtečná. Pokud ale toužíte po změně, nebo po větší pestrosti chutí, doporučuji prohlídnout špajz a improvizovat. Osobně mám dobrou zkušenost s tím, že se vyplatí přidávat vždy maximálně dvě ingredience navíc a to v kombinaci jedno ovoce a jedno koření.

Příklady příchutí:
a) jiný druh ovoce - přidat v poměru 3 : 1 (jablka : jiný druh ovoce)
b) kombinace s kořením - skořice, kardamon se hodí k hruškám, meruňkám nebo jenom k samotným jablíčkům
c) sušené ovoce - rozinky všech druhů a barev, brusinky, kustovnice čínská (zatím nejoblíbenější přesnídávka díky své naprosto neobvyklé a neokoukané chuti)
Pozn. V případě sušeného ovoce je vždy dobré předem propláchnout v horké vodě, aby se odstranili případné plísně, nečistoty, a oxid siřičitý (v případě že nemáte nesířenou variantu)




3) Zatímco se jablíčka dusí v hrnci přiklopeným pokličkou na mírném plameni, tak si připravíme skleničky, pokud chceme mít přesnídávky do zásoby. Můžete využít jakoukoliv velikost a tvar sklenic, je to i dobrý způsob, jak využít doma nahromaděné zásoby skla. 

Ujistíme se, že jsou skleničky i víčka pořádně umyté. Spárujeme víčka se sklenicemi a připravíme si horkou vodu do konvice s vodou.


3) Podle intenzity vaření a typu hrnce by měla jablka změknout do 15 - 25 minut. Průběžně během vaření kontrolujeme stav a občas promícháme. 

Změklá jablka přímo v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a máme hotovo!!


4) Do připravených skleniček nalijeme horkou vodu, vypláchneme a okamžitě plníme přesnídávkou. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat