neděle 15. února 2015

Rybízové želé

Letos se mi povedlo nashromáždit hodně rybízu. Sice nemáme zatím zahrádku, ale dostali jsme od babičky a od táty. Rybíz je kouzelné ovoce a má hodně využití. Tento recept vnikl z nutnosti vyklidit přeplněný mražák a zároveň vytvořit nějakou zdravou svačinu na cesty.

Ingredience:

  • Rybíz červený a černý (nebo jakékoliv jiné sezónní ovoce, jako např. jahody, maliny, ostružiny, borůvky atd.)
  • Řasa agar agar na zahuštění nebo kukuřičný škrob
  • Sůl
  • Sladěnka, popř. med, agáve sirup, stevie nebo rozinky

Postup:

Do hrnce (ideálně s tlustým dnem) dáme bobulovité ovoce, pokud máme přímo řasu agar agar, tak přidáme i řasu (stačí hrst), velkou lžíci sladěnky, špetku soli a pomalu vaříme.

Až budou bobule povařené a měkké, na závěr přidáme a agar agar v prášku, pokud chceme docílit 
tvrdé želé konzistence, nebo kukuřičný škrob, pokud chceme měkčí variantu. Povaříme.


Ještě teplé nalijeme do skleniček nebo mističek a necháme ztuhnout. Podáváme s pokojovou teplotou, v létě může být vychlazené.



Žádné komentáře:

Okomentovat