úterý 17. února 2015

Celerový krém



Celer je pro spoustu lidí alergen, takže si sami zvažte, jestli ho snášíte natolik, abyste z něj měli celé jídlo. Jinak je to chuťově výtečná zelenina, mě jí naučil vařit manžel a jsem mu za to opravdu vděčná. Mimo naše oblíbené celerové řízečky a luxusní celerové pyré jsme nyní v zimě přešli i ke krémové polévce. Na podzim a zimu ideální snídaně na zahřátí a dobrý start dne. Pro ty, pro koho by bylo snad divné snídat polévku, věřte, že je to jenom o zvyku.

Podle makrobiotiky se má den začínat právě polévkou, a je pravda, že dnes už si svoji snídani ani moc jinak představit neumím. A pro pochybovače - manžel snídá se mnou a rád:-)

Ingredience:


  • Cibule
  • Celer
  • Jablíčko
  • Olej na smažení
  • Máslo
  • Miso pasta (rýžová nebo ječmenná)
  • Kremžská hořčice
  • Mleté nebo drcené mandle na posyp
  • Hrst naklíčených semínek na ozdobu

Postup:

Oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtky. Celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Jablíčko zbavíme jadřince a rozčtvrtíme. Jablko jenom doplňuje chuť, takže buď stačí jedno menší nebo polovina klasické velikosti.

Všechny suroviny dáme do hrnce s tlustým dnem, kam jsme předem nalili na dno olej na smažení. Na vrch zeleniny dáme špetku soli a na silném plameni orestujeme. Jakmile začně zelenina syčet, stáhneme plamen a dál za občasného promíchání restujeme zeleninu tak,aby byla lehce opečená a změklá. Na závěr dáme máslo dle uvážení, a po jeho rozpuštění zalijeme horkou vodou nebo horkým zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Přikryjeme pokličkou a dusíme. 

Až bude zelenina měkká (cca 15-20 minut), rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme Miso pastou a lžičkou kremžšké hořčice.

Polévku podáváme posypanou mletými nebo opraženými mandlemi a pokud máte, tak i s hrstí naklíčených semínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat