úterý 10. února 2015

Kompletní talíř aneb jak na to krok za krokem


Hnědá fazole, červené zelí a zapečený oves



Kompletní talíř je ideální k obědu, kdy do sebe dostanete všechnu tu energii, kterou potřebujete na úspěšné fungování a dobrou náladu během dne.

Oves miluju ve všech podobách. Většina lidí má oves spojený jenom s ovesnou kaší s ovocem a málokdo už bohužel ví, že oves je v kombinaci s ovocem těžko stravitelný, protože kombinace oves a sladké způsobuje v žaludku a následně i ve střevech kvašení. Zkuste proto využívat oves jako přílohu na slano a uvidíte, že si tu chuť prostě zamilujete. 

Ingredience:

  • Ovesné vločky
  • Lněné semínko
  • Cibule
  • Hnědá fazole
  • Červené zelí
  • Hrášek
  • Mrkev
  • Kyselé okurky


1) Zapečený oves

Ovesné vločky nejprve zalijeme horkou vodou a necháme postát, zatímco si třeba chystáme zeleninu. Nakrájíme si cibulku. Do remosky nebo do zapékací mísy dáme předem namočené vločky, ale tak, aby byli mokré, ale neplavala nikde voda. K tomu přidáme nakrájenou cibulku, nadrcené lněné semínko, osolíme a dáme péct. Pečeme, dokud není oves navrchu křupavý.

2) Červené zelí s hráškem a mrkví

Červené zelí nakrájíme na malé kousky a dáme smažit se špetkou soli. Doporučuji sezamový olej, který dá zelenině příjemný sezamovo-oříškový nádech. K tomu přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a zelený hrášek. Vše podlijeme vodou a necháme podusit do změknutí. Na závěr dochutíme umeoctem a párk kapkami omáčky Tamari, případně omáčkou Shoyu, podle vlastní chuti a je to.

3) Luštěnina a kondiment

Bílkovinu pokryje ve vodě uvařená hnědá fazole. Na jednu osobu stačí velikost lidské dlaně, takže v průměru dvě polévkové lžíce. Na obrázku chybí čerstvá zelenina, ale doporučuji přidat trochu rukoly, čerstvého salátu nebo pár koleček okurky hadovky. Na vykrytí kyselé chuti jsem tentokrát zvolila kyselou okurku, která báječně pasovala k ovsu a fazolím.


Červená čočka s mrkví a rýží


Základem všech mých receptů je jednoduchost, tak se toho budeme držet a pustíme se do vaření. Tohle mimochodem vařil můj muž, a chuťově mě s tím dostal do kolen.

Ingredience:

  • Rýže
  • Lněné semínko
  • Římský kmín celý
  • Červená čočka
  • Cibule, mrkev, pórek
  • Koření (alternativy) - Indické curry, garama masala, římský kmín drcený
  • Na zahuštění (alternativy) - kukuřičný škrob, kuzu, drcené lněné semínko, Hraška

1) Rýže
Rýže je super na tisíc způsobů. Velkou výhodou je, že je jí tolik typů, že se to neomrzí. Pro tentokrát jsem zvolila klasickou bílou rýži loupanou.

Postup - rýži si uvaříme dle postupu uvedeného na balení rýže. Samotná rýže mi přijde nudná, proto se jí snažím vždy nějak obohatit - chuťově i nutričně. V tomto případě jsem tedy na závěr po uvaření přidala lněné semínko a chvíli ho i s rýží povařila a pak nechala společně dojít.

2) Omáčka z červené rýže
Červená rýže má tu super výhodu, že se nemusí namáčet, a je uvařená v cuku-letu. Toho využívám v momentě, kdy nestíhám. A taky je chuťově výborná a lehce stravitelná.

V hrnci s tlustým dnem nebo na hlubší pánvi osmahnout cibulku (podlitou olejem a zároveň posypanou špetkou soli). Až cibulka zesklovatí, přidáme mrkev nakrájenou podle chuti (fantazii se meze nekladou. Když pokaždé zvolíte jiný tvar krájení, docílíte pestrosti na talíři, i když to bude furt mrkev). Až se mrkev lehce osmahne a změkne, přidáme na závěr pórek a opět chvíli smažíme. Záměrně neudávám čas smažení, záleží totiž na pánvi nebo hrnci, na intenzitě plamene i na tom, zda vaříte na indukci nebo na plynu, takže každý podle svého oka. 

Když je vše osmaženou, podlejeme horkým zeleninovým vývarem, popř. horkou vodou, dosypeme přiměřeně červenou čočku a vaříme tak dlouhou, dokud čočka nezměkne. 

Pokud máte rádi indickou kuchyni, výborně se hodí dochutit římským kmínem nebo kořením Garam Masala, popř. indické curry. Fanzazii se meze nekladou. 

3) Zahuštění

V momentě, kdy je čočka dostatečně uvařená a zůstala nám ve směsi tekutina, můžeme zahustit některým kvalitním přírodním škrobem (kukuřičný škrob nebo kuzu), Hraškou nebo drceným lněným semínkem.

4) Obloha

Ke každému kompletnímu talíři patří i trocha čerstvé zeleniny a trocha kvašené zeleniny. V ideálním případě ještě přidejte malé množství kondimentu, což je pikantní chuť na talíři, která by neměla chybět.

Doporučuji nevynechávat alespoň čerstvou zeleninu. Celému jídlu dodá pestrost a svěží nádech.


Žádné komentáře:

Okomentovat