úterý 3. února 2015

Chutě na sladké a tak

Jako správný závislák na sladkém mám velký problém, čím zahánět neustále se vynořující chutě. Ano, já vím, často je chuť na sladké způsobena tím, že jsem snědla něco příliš slaného a je tedy potřeba vyvážit energie něčím z opačného spektra palety chutí. Přehnané chutě na sladké také znamenají nevyváženost chutí na talíři. Často je to také nuda, prostý zvyk dát si třeba ke kafi nebo k filmu něco sladkého, nebo máme vzácnou chvilku klidu spojenou s něčím sladkým. Takže protože není úplně nejlepší nápad při prvním impulzu hned jít a sníst, co nám přijde pod ruku, vřele doporučuji být připraven předem a zhruba tak dvakrát až třikrát týdně nějaký ten dezert do jídelníčku zařadit. 

Problém klasických dezertů, ať už (v lepším případě) domácích nebo kupovaných tkví v tom, že to je prostě jedna velká závislácká a alergenní (a kalorická) bomba. No posuďte sami - drtivá většina klasických komerčních sladkostí se skládá z bílé mouky, mléka, cukru, tuku a vajíčka. Kdo by to snad nevěděl, tak toto jsou všechno nejčastější potravinové alergeny. Pokud teď jásáte, že se vás to netýká, anébrž nemáte žádnou potravinovou alergii, nejásejte předčasně. Dlouhodobě věděcké studie potvrzují, že lepek, kasein a cukr mají u schopnost vyvolávat závislost. Každá složka zvlášť, takže je úplně geniální ze strany potravinářských společností narvat všechny tyhle složky dohromady do jedné malé tyčinky, podpořit to ještě tukem, který obecně způsobuje to, že jídlo je prostě chutnější a pak se všichni divíme, že nedokážeme přestat u jedné kostičky nebo u jedné sušenky a prostě to balení sníme na posezení celé. Ano, je to tak. Je to úplně stejné, jako byste si dali jedno cigáro s pocitem, že to máte pod kontrolou a pak se najednou divíte, že máte vykouřenou celou krabičku.....zdá se vám srovnání cigaret a sladkostí dost drsné? Nikoliv, nikotin je v cigaretě zastoupen jenom určitým procentem a stále má nižší schopnost vyvolávat v mozku závislost, než kasein (mléčné výrobky, syrovátky, laktoza), lepek (bílá mouka úplně ve všem  včetně masných výrobků) a cukr.

Takže co s tím? Ano, lidské tělo a hlavně lidská mysl k životu sladkou chuť potřebuje, protože nežijeme přece dobrovolně jako asketové někde v jeskyni s vodou a suchary. Nejde o to se dobrovolně trápit. Jde jenom o to, přistupovat k tomu jinak. Sladká chuť je ukrytá v zelenině, napři. hrášek s kukuřicí je vyloženě slaďárna, dále dýně hokaidó, mrkev, petržel, červená řepa, to jsou všechno sladkosti jako blázen.
  • Takže vřele doporučuji zařadit do jídelníčku krémové polévky a omáčky z výše uvedených druhů zeleniny. 
  • Ovocné přesnídávky, sušené ovoce, čerstvé ovoce, smoothie, cokoliv vás napadne s ovocem, to všechno je dobrý nápad, ale pozor - komerční kompoty, přesnídávky, marmelády i sušené ovoce jsou téměř vždy doslazeny cukrem, takže doporučuji vlastní výrobu, což je jediná jistota, že tam ten přidaný cukr prostě není a žádný strach, všechno to je sladké samo o sobě dost, takže doslazovat opravdu není potřeba
  • Domácí pečené, napařované, nepečené, sušené dezerty z alternativních surovin jako jsou bezlepkové mouky, obilná nebo obecné rostlinná mléka, semínka, karob, sušené či čerstvé ovoce
Burizonová bábovička se sušeným ovocem
Cizrnové sušenky s brusinkami
Kuskusový dortík s rybízem







Žádné komentáře:

Okomentovat