neděle 15. února 2015

Slaný štrůdl s řepou a mrkví


Červená řepa je naprosto parádní zelenina, bohužel většina lidí jí má spojenou pouze s úpravou na kyselo ve formě naložené nebo předvařené řepy. Já mám radši vždy čerstvou úpravu zeleniny. S řepou se dají dělat vyložené zázraky, navíc její barva jí předurčuje k pestrosti na talíři.

Sice obvykle z jídelníčku vylučuji lepek, ale když nemám čas, nebo mám naopak chuť potěšit manžela, návštěvu (nebo sebe:-), tak občas svátečně udělám klasický štrůdl, ale na slano.

Ingredience:

  • Červená řepa
  • Mrkev
  • Vajíčko nebo chia vejce
  • Provensálské koření
  • Sůl
  • Tempeh
  • Vlašské ořechy
  • Celozrnné listové těsto
  • Tahini
  • Cibule

Postup:

1) Řepu oloupeme (doporučuji v rukavicích, protože dost barví), nakrájíme na čtvrtky, a hodíme do mixéru. K tomu přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou mkrev. Společně nahrubo umixujeme.

2) Vzniklou směs doplníme vajíčkem, nastrouhaným tempehem, solí, provensálským kořením.



3) Směs vyrovnáme na předem připravené listové těsto.


4) Zamotáme. Propícháme vidličkou. Vršek posypeme vlašskými ořechy (které jsme předtím propláchli v horké vodě). Pečeme v troubě cca na 150 stupňů zhruba 25 minut. 

Podáváme horké s porcí čerstvé zeleniny, k tomu trochu kvašené zeleniny a v případě chuti doplníme tahini omáčkou.

5) Tahini omáčka
Zatímco se nám peče štrůdl v troubě, oloupeme si větší cibulku, necháme na oleji zesklovatět. K cibulce přidáme vodu a tahini, dochutíme sójovou omáčkou. Políjeme tím štrůdl.


2 komentáře:

  1. No teda, slaný štrůdl jsem dělala zatím jen se špenátem, ale tahle kombinace vypadá fakt dobře !!! Řepu i mrkev miluju, takže to určitě vyzkouším. Máš tady samé skvělé recepty :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky! Špenátový štrůdl je výborná klasika, ale u nás doma postupně zvítězila varianta s řepou, tak určitě vyzkoušej, variací je spousta:-)

      Vymazat