úterý 10. února 2015

Rýžová kaše s jablky a brusinkami



Ingredience:

  • Bílá kulatozrnná rýže, popř. obyčejná bílá rýže
  • Jablko 
  • Brusinky, rozinky
  • Skořice, popř. kardamon
  • Kakaové máslo, popř. přepuštěné máslo alias Ghí, popř. sezamový olej z pražených semínek
  • Špetka soli
Bílá kulatozrnná rýže je ze své podstaty jako stvořená k sladké úpravě. Jestli se některý druh obiloviny hodí na sladko, tak je to rozhodně rýže. Takže postup je jednoduchý jako facka a výsledná chuť je prostě famózní.

Uvaříme rýži ve slané vodě. Scedíme, ale ponecháme trochu vody. Do uvařené rýže přidáme předem propláchnuté rozinky, brusinky a na kostky nakrájené jablko (se slupkou či bez, záleží na váš, jak máte rádi). Chvíli povaříme, aby se chutě propojili, a jablíčka, rozinky a brusinky vařením změkly. Máte? Paráda. Na pánvičce si mezitím můžete rozehřát kakaové máslo. Nebo přepuštěné máslo. Nebo nic neohřívejte a použijte na hotovou kaši sezamový olej, v tomto případě ale doporučuji ten z pražených semínek, který má výraznou dezertní chuť a hodí se k studené úpravě.

Výsledek ještě zlehka dochutíme skořicí, popř. kardamonem, pokud máte klasických kombinací chutí už dost, zalijte kakaovým máslem a pusťte se do toho.

Žádné komentáře:

Okomentovat