úterý 17. února 2015

Dýňová polévka se zázvorem na zahřátí


Dýně strašně miluju. Zdědila to po mě dcera a chytnul to i manžel. Letos jsme se nemuseli vúbec ve spotřebě omezovat, protože se mi povedlo přes našeho bedýnkového dodavatele ( pro lidi z Pardubic a blízkého okolí  http://www.dobrebedynky.cz/) sehnat zahrádkáře, který nám dodal hromadu dýní na celou zimu. Hromadou myslím celý náš kufr auta. Když jsme to s manželem v krosně nosili po částech domů, tak sem si vyslechla, jestli jsem to tentokrát nepřehnala a nyní již můžu s klidem říct - nepřehnala! Ve spíži zbyla už jenom jedna Hokaidó a dvě zelené.

Dýně jsou skvělé díky tomu, že jsou uvařené doslova raz dva, takže na příkrmy úplně ideál, na ranní krémovou polévku taky, na zapečení k obědu nebo jako základ do omáčky k těstovinám se nikdy neomrzí. A protože mají přirozeně sladkou chuť, hodí se i na zahnání chuti na sladké.


Ingredience:

  • Dýně Hokaidó, zelená dýně nebo máslová dýně
  • Cibule
  • Petržel 
  • Jablko
  • Zázvor
  • Skořice
  • Kurkuma
Postup:

Velice jednoduše - všechno oloupat, nakrájet na větší kostky, nechat podusit na oleji či másle. Přidat špetku skořice, podle chuti kurkumu, pár kousků oloupaného zázvoru (nepřehnat, jinak přebije všechny ostatní chutě v polévce a to by byla škoda!). Podlít vodou nebo horkým zeleninovým vývarem a dusit na mírném plameni do měkka. Cca 15-20 minut. Rozmixovat do hladka a můžeme podávat! Taková polévka vás opravdu zahřeje nejen na duši, ale i na těle:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat