úterý 14. dubna 2015

Sezamové kulky

Tak jo, už jsme v Thajsku přes měsíc a musím říct, že mě trochu překvapilo, že se tady nejí zase až tak zdravě, jak bychom v asijské zemi předpokládali. Především se tady do všeho sype hromada cukru. Bohužel. Takže sem se rozhodla udělat nějaký ten bezcukerný (nebo spíš méně sladký) zákusek sama. V thajském stylu, ale žádný strach, ingredience jsou k dostání s přehledem i v Čechách a příprava je taky jednoduchá.

Ingredience:
  • mléčná rýže nebo přímo sushi rýže
  • sezam
  • sušené sojové nebo rýžové mléko (podle toho, co máte doma nebo co preferujete, nebo to taky můžete úplně vynechat)
  • rozinky 
  • trocha soli
  • Panella (sušená třtinová šťáva) nebo cukr (pro ty, co to mají radši sladší)

Postup:

Propranou rýži dáme vařit. Množství rýže záleží na každém, podle toho, kolik koulí chcete. Na první várku doporučuji menší množství, pokud si nejste jistí, zda vám to bude chutnat.

Tákže rýže se vaří. Do vařící se rýže přihodíme předem v horké vodě propláchnuté rozinky (v poměru 1:4 s rýží) a vaříme do změknutí rýže a rozinek, ideálně tak, že se nám vyvaří všechna voda. Po uvaření osolíme a přidáme sezam. Opět každý podle svého uvážení. Dále můžeme, ale nemusíme přidat trochu sušeného mléka, dodá to koulím na smetanové chuti. Fajnšmekři si dosladí cukrem nebo třtinou.

Necháme vystydnout v ledničce.

Připravíme si hrnek se studenou vodou, lžičku na odkrajování "těsta", do misky si nasypeme sezam.

Lžičkou odkrajujeme menší hrudky, ve studené vodě si namočíme prsty a v dlaních tvarujeme kuličky. Hotové kulky pak vyválíme v sezamu a hurá, je hotovo. Je to sice trochu patlačka, ale zase ta výsledná chuť stojí za to.

Varianta úplně bez cukru 

Pokud chcete dezert úplně bez cukru, pak si klidně vystačíme i s rozinkami. Jenom je zde potřeba příprava a trochu toho mixování.

Tak tedy propláchnuté rozinky si předem namočíme. Až budou krásně nacucané, tak je prostě rozmixujte v mixéru na kaši. Vzniklou sladkou hmotu pak přidejte do rýže a budete mít rovnoměrně oslazeno. Nezapomeňte ale i v tomto případě přidat špetku soli, která zvýrazní sladkou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat