Když se vaření ujme muž, je to vždycky poznat. Prostě to má trochu jinej šmrnc. No a protože u nás vařil můj manžel, tak jsme měli hranolky. Ale ne jen tak ledajaké, takže pozor, jídlo může být zdravé, sexy i stylové zároveň.
Pokud někdy váháte, co nabídnout svým konvenčně se stravujícím přátelům, aby nefrflali, že je to nějak moc zdravý, tak třeba tyhle pestrobarevné hranolky můžou být dobrou volbou.
Ingredience:
- Brambory
- Mrkev
- Dýně
- Olej vhodný na smažení (my jsme smažili na sezamovém, ale může být jakýkoliv, který snese vysokou teplotu po delší dobu)
- Cibule
- Jarní cibulka
- Čerstvá zelenina jako příloha (na obrázku je čínské zelí a zelené mango, které ale díky barvě není skoro vidět:-) každopádně doporučuji salát spíš jednodušší, aby nepřebíjel chuť hranolek)
- Hořčice nebo třeba dresink z tofunézy
Postup:
Brambory, dýni i mrkev si oloupeme a nakrájíme na hranolky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Zelenina by měla být v poměru 1:1 nebo v takovém poměru, co vám chutná nejvíce.
Na větší pánev pak dáme olej, necháme ho zahřát a dáváme na pánev v pořadí - brambory, mrkev, dýně, cibulka. Zlehka osolíme a smažíme se svatou trpělivostí za občasného míchání dokud nejsou hranolky pěkně dokřupava.
Není potřeba, aby bylo vše ponořené ve vrstvě oleje. Při smažení se řiďte svým pocitem a kvalitou oleje i pánve. Zelenina by se neměla připalovat a olej by se neměl přepálit. Hranolky nemusí být úplně měkké, trocha křupavosti není na škodu.
Hranolky posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Servírujeme s čerstvým salátem a hořčicí, popř. dresinkem dle vlastního uvážení.
Dobrou chuť!
Já si zeleninové "hranolky" zatím dělala jen v troubě a super jsou hranolky z celeru, někdy zkusím i tuto variantu na pánvi, děkuji za inspiraci :))
OdpovědětVymazatJojo, trouba je rozhodně zdravější varianta, my tady v Thajsku ale troubu vůbec nemáme:-) a celer bohužel taky ne, ten nám tady hodně chybí, ale zase je tady spousta jiných druhů zeleniny, které u nás nejsou. Krásný den přeji!
Vymazat