sobota 18. dubna 2015

Zeleninové hranolky


Když se vaření ujme muž, je to vždycky poznat. Prostě to má trochu jinej šmrnc. No a protože u nás vařil můj manžel, tak jsme měli hranolky. Ale ne jen tak ledajaké, takže pozor, jídlo může být zdravé, sexy i stylové zároveň.

Pokud někdy váháte, co nabídnout svým konvenčně se stravujícím přátelům, aby nefrflali, že je to nějak moc zdravý, tak třeba tyhle pestrobarevné hranolky můžou být dobrou volbou.

Ingredience:
  • Brambory
  • Mrkev
  • Dýně
  • Olej vhodný na smažení (my jsme smažili na sezamovém, ale může být jakýkoliv, který snese vysokou teplotu po delší dobu)
  • Cibule
  • Jarní cibulka
  • Čerstvá zelenina jako příloha (na obrázku je čínské zelí a zelené mango, které ale díky barvě není skoro vidět:-) každopádně doporučuji salát spíš jednodušší, aby nepřebíjel chuť hranolek)
  • Hořčice nebo třeba dresink z tofunézy 
Žádný strach, friťák není potřeba, stačí pánev s dobrým dnem.

Postup:

Brambory, dýni i mrkev si oloupeme a nakrájíme na hranolky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Zelenina by měla být v poměru 1:1 nebo v takovém poměru, co vám chutná nejvíce.

Na větší pánev pak dáme olej, necháme ho zahřát a dáváme na pánev v pořadí - brambory, mrkev, dýně, cibulka. Zlehka osolíme a smažíme se svatou trpělivostí za občasného míchání dokud nejsou hranolky pěkně dokřupava.

Není potřeba, aby bylo vše ponořené ve vrstvě oleje. Při smažení se řiďte svým pocitem a kvalitou oleje i pánve. Zelenina by se neměla připalovat a olej by se neměl přepálit. Hranolky nemusí být úplně měkké, trocha křupavosti není na škodu.

Hranolky posypeme nakrájenou jarní cibulkou.

Servírujeme s čerstvým salátem a hořčicí, popř. dresinkem dle vlastního uvážení.

Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Já si zeleninové "hranolky" zatím dělala jen v troubě a super jsou hranolky z celeru, někdy zkusím i tuto variantu na pánvi, děkuji za inspiraci :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, trouba je rozhodně zdravější varianta, my tady v Thajsku ale troubu vůbec nemáme:-) a celer bohužel taky ne, ten nám tady hodně chybí, ale zase je tady spousta jiných druhů zeleniny, které u nás nejsou. Krásný den přeji!

      Vymazat