Srdečně zdravím z Thajska a jsme opět u receptu na slanou snídani, protože to je pro většinu začátečníků velký háček. Otázka zní - co snídat, když se vynechá pečivo, jogurty, salámy, sýry, cornflakes i sladké musli? Odpověď je jednodušší a pro mnoho lidí překvapivá - polévka.
Po ránu zahřeje, a to i v létě a výborně vás nakopne a dodá vlhkost do po dlouhé noci vysušeného těla. Já si zde v Thajsku při 30 stupních po ránu lepší start neumím představit. A na rozjezd dne si do polévky dám i čerstvou chili papričku:-)
Příprava zabere překvapivě jen pár minut, tak s chutí do toho.
Ingredience:
- Dýně
- Čínské zelí
- Zelené fazolky
- Olej na smažení
- Miso pasta rýžová
- Umeocet
- Zeleninový vývar nebo horká voda
- Sušená smažená cibulka (pro fajnšmekry, dá se koupit) nebo jarní cibulka
- 1 chilli paprička pro odvážlivce a pro ty, kdo to mají rádi pěkně ostré
Postup:
Dýni nakrájenou na trojúhelníčky (protože i tvar krájení se má měnit, aby nám zůstala v jídle pestrost:-) dáme na pánev s olejem a solí a smažíme. Mezitím si nakrájíme čínské zelí na středně velké kousky, přihodíme na pánev, kde průběžně mícháme a mezitím dokrájíme fazolky, přihodíme a mícháme. Až nám zeleninka bude pěkně vonět, zalijeme horkým vývarem (nebo horkou vodou) - na jednu porci stačí 2 dcl vody - a vaříme. Dochutíme 1 lžičkou Miso pasty a podle chuti Umeoctem.
Servírujeme se smaženou cibulkou nebo s jarní cibulkou (to je ta zelenější a zdravější verze:-)
Odvážlivci, co to mají po ránu rádi pěkně ostré, nebo si chtějí nastartovat hned po ránu metabolismus, tak k nakrájené zelenině přidají ještě 1 až 2 chilli papričky nakrájené na malé kousky. Smažíme se zeleninou.
Vřele doporučuji, skvělé na zahřátí v zimě i na rozproudění krve v létě:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat