úterý 21. dubna 2015

Dýňovo-fazolová polévka k snídani


Srdečně zdravím z Thajska a jsme opět u receptu na slanou snídani, protože to je pro většinu začátečníků velký háček. Otázka zní - co snídat, když se vynechá pečivo, jogurty, salámy, sýry, cornflakes i sladké musli? Odpověď je jednodušší a pro mnoho lidí překvapivá - polévka.

Po ránu zahřeje, a to i v létě a výborně vás nakopne a dodá vlhkost do po dlouhé noci vysušeného těla. Já si zde v Thajsku při 30 stupních po ránu lepší start neumím představit. A na rozjezd dne si do polévky dám i čerstvou chili papričku:-)

Příprava zabere překvapivě jen pár minut, tak s chutí do toho.

Ingredience:
  • Dýně
  • Čínské zelí
  • Zelené fazolky
  • Olej na smažení 
  • Miso pasta rýžová
  • Umeocet
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • Sušená smažená cibulka (pro fajnšmekry, dá se koupit) nebo jarní cibulka
  • 1 chilli paprička pro odvážlivce a pro ty, kdo to mají rádi pěkně ostré
Pozn. k množství - pro jednu porci stačí od každého druhu zeleniny jedna hrst

Postup:

Dýni nakrájenou na trojúhelníčky (protože i tvar krájení se má měnit, aby nám zůstala v jídle pestrost:-) dáme na pánev s olejem a solí a smažíme. Mezitím si nakrájíme čínské zelí na středně velké kousky, přihodíme na pánev, kde průběžně mícháme a mezitím dokrájíme fazolky, přihodíme a mícháme. Až nám zeleninka bude pěkně vonět, zalijeme horkým vývarem (nebo horkou vodou) - na jednu porci stačí 2 dcl vody - a vaříme. Dochutíme 1 lžičkou Miso pasty a podle chuti Umeoctem.

Servírujeme se smaženou cibulkou nebo s jarní cibulkou (to je ta zelenější a zdravější verze:-)

Odvážlivci, co to mají po ránu rádi pěkně ostré, nebo si chtějí nastartovat hned po ránu metabolismus, tak k nakrájené zelenině přidají ještě 1 až 2 chilli papričky nakrájené na malé kousky. Smažíme se zeleninou.

Vřele doporučuji, skvělé na zahřátí v zimě i na rozproudění krve v létě:-)





Žádné komentáře:

Okomentovat